Drinken framför brasan

När det är kallt och blött, vad gör man då? Man tänder en brasa, kryper upp i soffan eller fåtöljen, breder ut en filt över benen, och dricker någonting som gör att man får upp värmen.

Det finns flera lämpliga drycker som ger extra värme, allt beroende på vad man föredrar. Det mest klassiska är ett glas skotsk whiskey, helst singel malt. Det är vad skotska fiskare och fårfarmare dricker efter en hård arbetsdag. Men det är inte alla som uppskattar single malt, som dessutom brukar vara ganska dyrt. Och om man arbetar utomhus under en svensk vinter vill man gärna ha något som inte bara känns varmt, utan också är varmt.

Hot whiskey

Skotsk whiskey, inte bara single malt, är ofta ganska dyr. Irländsk dito är billigare. Dessutom är det den irländska som ska användas till hot whiskey, en drink som sägs vara ett av de bästa botemedlen mot förkylning. Drinken görs på whiskey som värms tillsammans med farinsocker, blandas med hett vatten och serveras med en citronskiva som garners med kryddnejlikor intryckta genom skalet.

Caribou

Om man är trött på vanlig glögg kan man prova den kanadensiska varianten, Caribou, som serveras under bl.a. Quebecs vinterkarneval, och på den franskspråkiga regionens nationaldag, samt på vitnerfestival Festival du Voyageur i Winnipeg. Caribou kan drickas både varm och kall.

Ingredienserna är rödvin eller portvin, och någon form av starksprit. Vanligast är att använda whiskey, konjak eller rom. Drycken sötas med socker eller lönnsirap, och kan också kryddas med citrusskivor och kanelstång. Det sägs att drycken har fått sitt namn efter en blandning av whiskey och varmt blod från den kanadensiska renen, caribou.

Jagertee

Många kommer i kontakt med jagertee under skidsemestrar i österrikiska alperna, men i Sverige serveras det sällan. Drycken görs på vanligt te som blandas med strohrom, som finns i alkoholhalter upp till 80 volymprocent. Det finns även färdigblandat Jagertee att köpa.