Brasa utan rök

Att tända en brasa såhär i vintertider kan vara riktigt härligt och framförallt mysigt. Men en brasa kan avge rök och lukt som stör grannarna. Därför kan det i vissa boendesituationer vara bättre att ha en TV-brasa eller en eldstad utan skorsten.

5020274-feet-warming-by-fireplace

På Göteborgs-Posten kan man läsa om att många väljer att tända en brasa nu när det börjar bli mörkt och kallt ute. Men när man ska elda behöver man dock tänka på sina grannar. Den rök och lukt som bildas kan nämligen störa grannfriden. Kommunerna är de som bestämmer hur och när man får elda. De flesta svenska vedpannorna är omoderna och miljökraven för såväl kaminer som pannor och vedspisar kommet att skärpas till 2018.

Knäpp på en TV-brasa

Vill man ha den mysiga känslan som en brasa bidrar med i hemmet, utan att behöva oroa sig för sina grannar, kan man spela upp en bras-film på sin tv. Då behöver man inte investera i en dyr kamin utan bara använda sin TV och köpa någon möbel att ha teven på. Man kan till exempel hitta vit mediamöbler online. Det här med tv-program som bara visar samma sak i flera timmar har faktiskt blivit en trend på senaste tiden, kan man läsa på Dagens Nyheter. Det norska public servicebolaget NRK går i spetsen och har bland annat gjort ett 12-timmarprogram som handlade om en norsk braskväll, och bestod bland annat av åtta timmars filmad brasa.

Eldstad utan skorsten

Ett annat alternativ till den traditionella elstaden är den utan skorsten. Precis som TV-brasan, avger denna brasa ingen rök eftersom att den eldas med biobränsle. Det finns en rad olika eldstäder utan skorsten på marknaden. Vissa är fast monterade på golv eller vägg, medan andra är flyttbara och vissa kan användas utomhus. När man köper en sådan här eldstad är det viktigt att tänka på att det är ganska dyrt att köpa bränsle och man måste även ha bra ventilation i rummet eftersom koldioxid bildas vid förbränningen. I Sverige har flertalet olyckor inträffat vid felaktig hantering av dessa eldstäder. Läs mer.