Lägre kostnader med kamin

Att ha en braskamin är väldigt mysigt och skapar en speciell stämning i hemmet. Men man kan faktiskt också se den som en investering eftersom den kan få ner uppvärmningskostnaderna.

100256-cast-iron-fireplace

Enligt ett test som Energimyndigheten gjort drar moderna braskaminer betydligt mindre ved och de minskar även utsläppen kraftigt. Detta skriver Metro om. Testet visar att vedförbrukningen kan minskas med hela 20 procent och att utsläppen av oförbrända kolväten och stoft kan reduceras med upp till 85 procent i en ny kamin, om man jämför med en äldre. Från och med år 2018 ska alla nya braskaminer ha en energimärkning och år 2022 kommer krav på låga utsläpp och högre verkningsgrad.

Investera i braskamin

Vill man ha en braskamin som faktiskt gör gott för miljön och för plånboken bör man alltså investera i en ny kamin. Men även om man minskar sina uppvärmningskostnader, är det ju en kostnad i sig att köpa en kamin. Man kan dock se den som en investering och möjligtvis försöka dra ner på andra kostnader ett tag för att ha råd med den. Exempelvis kan man kanske hålla nere kostnaderna när man handlar och se till att man handlar mycket smartare. Sedan kan man också samla lån och få ner månadskostnaden med Zmarta.se. Att betala höga räntor kostar nämligen väldigt mycket pengar, som man kan lägga på till exempel en braskamin istället.

Godkänt från kommunen

Det är viktigt att man innan investeringen i en braskamin ser till att det är godkänt från kommunen där man bor att elda. I Expressen kan man nämligen läsa om en familj som köpte en braskamin för 60 000 kronor för att värma sitt hus med. Kommunen satte dock stopp för eldandet till max två gånger i veckan.