Effektiv värmespridning i hemmet

Det är dyrt för svenskarna att värma upp sina bostäder nu när de låga temperaturerna har varat längre än vanligt. Därför kan det vara smart att tänka till en extra gång för att effektivisera flödet av värmen i hemmet, allt för att minska förbrukning och där med även kostnaderna.

elementDen långa vintern och en långsamt kommande vår har blivit dyr för svenskarna. Med låga temperaturer krävs högre effekt på uppvärmningen av bostäderna vilket för många blir dyrare än vanligt. Därför är det smart att välja alternativ till huvuduppvärmningen i bostaden. Äger man en braskamin i någon form kan man ladda upp med ved och få värmen att cirkulera under eldningen.

Genom att effektivisera värmen man får av sin braskamin i hemmet kan man enkelt få ner kostnaderna märkbart. För att få inomhusvärmen mer stabil kan man därför välja att till exempel använda sig av en luftvärmepump. Värmen från braskaminen sprider sig perfekt i hemmet med rätt luftströmning. Har man inte redan en luftvärmepump hemma kan man kika in på till exempel www.sverigepumpen.se för mer information och tips.

Tips för en effektiv värmeström

Med en jämn fördelning av värmen i hemmet minskar man risken för att energiförbrukning för uppvärmningen av bostaden ska dra iväg med alldeles för höga summor. Detta för att värmespridningen riskerar att bli ineffektiv.

Här nedan listas några bra tips för att kunna effektivisera värmen som braskaminen avger:

  • Ha en öppen planlösning för att möjliggöra att värmen kan cirkulera fritt över stora ytor.
  • Har man en värmepump är det viktigt att man underhåller sin luftvärmepump med jämna mellanrum. Med kontinuerlig skötsel och rengöring får man ut maximal effekt och bra energibesparing
  • Man kan även komplettera värmen från kaminen med hjälp av element med inbyggda fläktar som sprider den varma luften vidare runt i bostaden. Dock så är inte denna typ av uppvärmning inget betydligt billigare alternativ.
  • Man kan även installera fläktar direkt på själva kaminen. Om man inte vill installera eller göra om hemma kan man välja att endast placera en kompatibel fläkt vid brasan fr att få värmen att spridas effektivt under hela eldningen.