Höstmyset närmar sig

Snart är höstmyset igång, efter en regnig sommar kommer det efterlängtade klara och kyliga från nord samtidigt med mörkret. Vad passar bättre än att då mysa vid en stor och härlig brasa? Gör det bästa av de mörkare månaderna och passa på att njuta.

I SvD kan vi läsa vilka olika alternativ det finns när det kommer till att elda hemma. Skillnaden mellan att elda i öppen spis, braskamin och kakelugn är milsvida på flera olika sätt, det låter olika och värmen sprider sig på olika sätt. I en öppen spis går det åt mycket ved samtidigt som kaminvärmen inte riktig når ut i hela rummet, gjutjärnskaminen är då ett bättre alternativ värmemässigt och dessa även väldigt vackra att titta på. Kakelugnen är annars det mest klassiska i uppvärmningshänseende, där finns det olika varianter att välja på dessutom. Viktigt är att veden är torr, gärna i form av björk och bok eller ek – dessa ger mer värme per klabb.

När du så har bestämt dig för vilket sätt du ska elda på är det gott att veta hur du ska elda utan att störa en eventuell granne. I GP kan vi läsa att rök och lukt som bildas vid eldning hemma kan störa grannfriden något. Det gäller att ha moderna pannor och utrustning där tekniken sätter en prägel av ekodesign. Detta kanske också känns både mysigt och tryggt när man myser hemma på höstkvällarna och värmer upp huset innan sängdags.

I GD kan vi dessutom läsa hur man eldar på rätt sätt för att undvika husbränder, något som sker ca 1500 gånger per år. Om man till exempel vill ha en kamin i sovrummet bör man anpassa kaminens brännkammare efter rummets storlek. Det får ju inte bli för varmt exempelvis. Sedan får man inte elda för mycket, tre vedklabbar per timme räcker mer än väl i de flesta kaminer. Överhettning i skorstenen kan göra så att huset faktiskt börjar brinna.

Kakelugn i sovrummet?

Ännu ett sätt att öka höstmysets faktor är att köpa en ny säng att ställa där i sovrummet, låt säga en bit från kakelugnen. Vad kan vara härligare än att höra sprakandet från en brasa och känna värmen från elden när man ligger där med en god bok och en kopp te? På http://www.sleepo.se/sangar.html finns massor att välja bland.