Nya regler för vedspis

De nya EU-direktiven om att elda i vedspis har upprört många känslor. Den gamla charmen som vedspisarna har kan inte bytas ut mot nya, moderna eldstäder. Samtidigt menar många att de gamla vedspisarna har varit alldeles för energislukande och att de nya direktiven kommer gynna både naturen, ekonomin och folks hälsa.  

Att värma upp sitt hem är något som varit en het fråga i Nordens kyliga historia. Idag finns det effektiva lösningar som sköter värmespridningen mycket bra, och en vedspis har sedan länge blivit ett mycket ineffektivt och hälsofarligt sätt att elda på. Läs mer om effektiv värmespridning i hemmet som vi tidigare skrivit om, där bland annat en kombination av en modern vedspis och en luftvärmepump kan energieffektivisera hemmet och samtidigt minska risken för att andas in farlig rök.

Vedspisen har en särskild charm

Det handlar alltså mer om en längtan tillbaka. Många av de som upprörs över nya direktiv om vedspisar tycker att de nya spisarna saknar en gammal charm som de gamla spisarna har. För de som redan har en vedspis blir det egentligen inga problem, det blir inte olagligt att inneha en gammal eldstad. Den som planerar renovera en gammal vedspis och sätta in i sitt hem kommer däremot snart att bryta mot lagen.

Enligt Naturvårdsverket dör kring 1000 personer på grund av de skadliga utsläpp som vedspisarna sprider, och därför har EU tagit fram nya direktiv. Många oroas också över att man inte kommer klara sig utan el om man tar bort vedspisen. Där svarar man på kritiken genom att säga att det inte kommer påverka beredskapen. De nya vedspisarna är betydligt mer effektiva och slukar inte ved i samma hastighet som de gamla vedspisarna.

Med luftvärmepump och en modern installerad vedspis och eldkammin kommer förhoppningsvis den goda idyllen att kunna bibehållas. I Sveriges Radio kan du höra en besviken vedspisentusiast som gått med i ett Facebook-upprop för att skapa en bredare debatt kring vedspislagstiftningen.