Så eldar du säkert hemma

Att elda hemma är mysigt och det ger en skön värme. Men det gäller att du kommer ihåg att eld kan vara farligt. Att ta till säkerhetsåtgärder när det är dags att elda kan därför vara ett klokt alternativ.

En av de kanske viktigaste sakerna att tänka på är att ställa kaminen på en stabil grund så att den inte kan välta. Grunden bör också vara av ett material som inte kan ta eld, den för att du ska vara på den säkra sidan. Det finns också en hel del andra saker du kan tänka på för att eldningen i din kamin eller brasa ska bli så säker som möjligt. Du bör till exempel ha en brandsläckare till hands om något skulle ske. Du gör också klokt i att ha en brandvarnare i anslutning till kaminen. Då kan du snabbt larmas vid en onaturlig rökutveckling.

”Det finns smarta gnistgaller som du ställer eller hänger framför din brasa. Då skyddar du dessutom golvet framför din kamin från gnistor och aska”

Se till att du säkrar kaminen

Se också till att du säkrar kaminen eller brasan så att barn eller djur inte kan komma i kontakt med den och bränna sig. Det finns smarta gnistgaller som du ställer eller hänger framför din brasa. Då skyddar du dessutom golvet framför din kamin från gnistor och aska. Tänk också på att inte placera tändstickor och annat brännbart allt för nära eller på kaminen. Det kan lätt ta eld om en gnista hamnar fel eller om det blir lite för varmt. Ser du till att hålla koll på de här tipsen kan du elda på ett tryggt och säkert sätt.