Elda gott i ett tätat hus

I dag skriver vi om fönster och hur detta tillsammans med eldning är en magisk kombination, det är nämligen så att tätade fönster i gott, modernt utförande ger den mest bibehållna värmen när man eldar, vilket bådar bra inför en lång och kall vinter.

Rött hus landet snö MINDREI Svenska Dagbladet kan vi läsa om vad en ska tänka på när det kommer till just planer på att byta fönster på sin villa, och det är nog en smart idé att tänka lite framåt och ha en så kallad framförhållning – för vem vill egentligen byta fönster mitt i vintern? Ingen.

Orsakerna till att byta fönster är många, beroende på vem man frågar kan det variera något oerhört. Men ofta handlar det nog om att det drar inomhus med de äldre fönster en har, samt att man vill spara energi, från till exempel brasan i vedugnen eller i den öppna eldstaden.

Steg för steg till fönsterbyte

I Aftonbladet kan vi vidare läsa att ett fönsterbyte kan spara tusenlappar, det sagt med tanke på den insparning av energi som en ofta gör när man byter till tätare och tjockare fönster som inte drar och skallrar. En smart sak är att titta på energimärkningen när man är och shoppar fönstersort, vanliga fönster släpper nämligen ut värme ur bostaden och det helt i onödan. Medan energieffektiva varianter minskar utsläppen av värme och sparar på miljön på det sättet att energibehovet minskas rejält. Ett smart sak är att investera i pvc-fönster som håller länge och klarar tidens tand väl, att byta fönster är ju inte något som man vill okynnesgöra lite titt som tätt, det ska ju vara klart när det är klart så att säga.

Nu när vintermörkret och kylen är tätt omkring oss här uppe på dessa nordliga breddgrader finns det ju inget mer tillfredställande än att sätta in några vedträn i brasan och luta sig tillbaka, gärna med ryggen mot ett par riktigt täta fönster som inte drar det minsta.