Tänd brasa och spara på elräkningen

Ska man elda i en brasa gäller det att göra det på rätt sätt. Då undviker man att rök och dålig lukt sprider sig till grannarna och dessutom så kan man spara in på elräkningen.

111951-efficient-fireplace

En ha en braskamin hemma har både sina fördelar och nackdelar. En nackdel kan vara att om man bor i lägenhet kan grannarna störas av rök och lukt som bildas vid eldandet. Men det finns även en hel del fördelar med att ha en braskamin, förutom att det är väldigt mysigt. Man kan nämligen spara flera tusen kronor ifall man eldar smart i sin braskamin.

Spara in på elräkningen

Det är i Sydsvenskan som man kan läsa att väldigt mycket pengar finns att spara på elräkningen om man eldar på rätt sätt. Men hur pass mycket pengar man sparar beror på hur man eldar och vad man utgår ifrån. De som har bostäder som är uppvärmda med elvärme eller oljepanna har mest att vinna. De dyra energitoppar som uppstår vid köldknäppar kan till exempel reduceras ner med en braskamin. Det gäller dock att man väljer en kamin som är modern, effektiv och har en hög verkningsgrad och bra effekt. Den allra mest effektiva spisen är täljstensspisen eftersom att den lagrar värmen längst.

Elda på rätt sätt

Hur man undviker att dålig lukt sprider sig till grannarna, säger experter att man gör genom att välja torr björkved och elda i en modern kamin som inte producerar så mycket rök. För att tända en brasa på bästa sätt måste man börja med att värma upp rökkanalerna med tidningspapper eller mindre tändved. När det sedan brinner bra kan man lägga i vedklabbar men man bör inte ta för mycket ved åt gången. Det krävs även ett bra drag för att brasan ska ta sig och det får man genom att öppna ett fönster. Är draget allt för bra släcks lågan och då kan man istället strypa tilluften genom att vinkla spjället. Eldar du rätt kommer askan vara flyktig och röken vara genomskinligt dallrande med en ljusgrå ton. Man bör se upp med att elda hushållsavfall eller målat virke eftersom att det luktar illa och kan ge hälsofarliga rökgaser.