Bygglov innan du ändrar om uteplatsen?

I dag skriver vi om något som kanske är lyx i överflöd, men ändå en dröm för många. Det handlar om att både ha pool och eldstad utomhus. Men hur och när behövs bygg- och marklov egentligen?

I en artikel vi hittar i Västerviks Tidning kan vi läsa om hur Miljö- och byggnadsnämnden i Västerviks kommun inte gjort fel när denna gav bygglov till ett uterum med eldstad på en sjönära fastighet. Det kan alltså vara bra med bygglov och koll på alla regler vad gäller byggnationer och egendomar innan man börjar med att bygga eldstad i sitt uterum. Att Köpa pooler och sedan färdigställa dessa –  för mys just under höst och vinter, i skenet från en levande eldstad, kräver däremot inte alltid bygglov, det kan vi läsa om i VLT bland annat.

Håll koll på bygglovet

sandaler vid poolMen går man i tankar på att bygga om, bygga till eller bygga nytt finns det en del saker som det kan vara bra att tänka på. I april någon gång brukar det vara sista datum som gäller för inskickad bygglovsansökan. Det gäller vidare att alla efterfrågade papper och eventuella skisser kommer med i själva ansökan. Alla altaner och uteplatser behöver inte bygglov, men om altanen räknas som en tillbyggnad, en volymökning av huset eller är över 1,5 meter i höjd – då behövs faktiskt ett bygglov för att få tillstånd att bygga det som en planerar. Innan man till exempel glasar in sitt uterum så behöv ett bygglov, struntar man i att göra en ansökan så kan man bli tvungen att både riva eller betala en sanktionsavgift som en slags böter. Mer att tänkta på listar vi nedan:

  • Ring din kommun i god tid för att gäller för din tomt, vad för papper du behöver
  • Var beredd på att rita en skalenlig och måttanpassad ritning över husets fasad med och utan tillbyggnad
  • Du får inte börja bygga innan du fått ett startdatum av kommunen, tillsammans med bygglovet givetvis
  • Större växthus, lusthus eller bodar kräver bygglov (inte friggebod)
  • Häck eller staket på max 1 meter behöver inte bygglov
  • Måste du höja tomtmarken inför en poolinsättning kan du behöva marklov

barn under vatten badar poolFör mer information om allt kring just bygglov och liknande, är det en god idé att läsa på lite på Boverkets hemsida. Boverket är myndigheten som samhällsplanering, byggande och boende – en förvaltningsmyndighet som hanterar frågor kring just byggnationer, hushållning med markområden, planering, förvaltning av bebyggelse samt andra liknande områden. Här kan du under fliken ”Bygga nytt, om eller till” hitta allt de du söker kring just bygglov. Läs mer om när du oftast behöver bygglov, hur du bygger utan ett sådant, hur du anmäler en byggåtgärd till kommunens byggnadsnämnd, om marklov och trädfällning, rivningslov, förhandsbesked samt om du kanske kommer att bli tilldelad en kontrollansvarig av om-, till- eller nybyggnationen.

Så innan en eventuell uteplats med både eldstad, pool och tillhörande vinskydd eller mur – kan det vara bra att höra sig för och kontrollera ifall det kanske behövs just ett bygglov. Om man inte gör sig besväret där och då kan det som nämnt straffa sig, och kanske en konsekvens blir att man är tvungen att riva eller betala en dyr sanktionsavgift.