Så blir sommarstugeköpet bra

Att köpa en sommarstuga kan vara en dröm men också förvandlas till en mardröm om det inte är ett helt genomtänkt köp. Gör en budget för att se att du klarar av alla kostnader som tillkommer och gör en besiktning innan köpet genomförs för att undvika otrevliga överraskningar.

Det har under det senaste åren blivit väldigt populärt med hemester och mycket på grund av pandemin och klimatkrisen. I och med att allt fler vill spendera semestern i Sverige har efterfrågan på fritidshus, husbilar och båtar skjutit i höjden. Om du funderar på att köpa en sommarstuga finns det en del tips och råd som är bra att tänka på innan du klipper till.

Bolån och andra kostnader

Innan du köper en sommarstuga – gör en budget för att se vad det egentligen kommer att kosta dig. Det är viktigt att tänka på att det tillkommer fler kostnader än bara själva sommarstugan. Det är exempelvis avgifter för lagfart, pantbrev vid lån, besiktning, uppvärmningskostnader, försäkring och sophämtning. Som med en permanent bostad kan du behöva ansöka om ett bostadslån. Om du behöver ett bolån Läs mer om bolån här för att få mer information.

Att köpa sommarstuga är en stor affär som kräver både pengar och engagemang.
(Expressen 20 juni 2018)

Tänk igenom dina behov

När du funderar på att köpa en sommarstuga ska du också förutom de ekonomiska aspekterna noga tänka igenom vilket behov du har, hur långt bort får stugan ligga och hur ofta kommer du att åka dit. Det är även viktigt att tänka på att du som köpare har undersökningsplikt vilket innebär att det är du som köpare som ska kontrollera om det finns några fel och brister.