Eldningsförbud under Valborg

Den stora torkan i landet har medfört eldningsförbud på flera platser vilket är något som påverkar årets Valborgsmässofirande. Dock är det inte rena förbud på vissa ställen, men det flera län avråder starkt från att elda – och som tur är finns en hel del andra alternativ man kan välja i stället.

Länge har det varit varmt för årstiden och avsaknaden av regn har gjort att flera platser i landet fått skjuta upp sina eldningsperioder, och nu till Valborg råder det därför en nationell avrådande från att tända de traditionsenliga Valborgseldarna. Turligt nog finns andra sätt att fira Valborg på, det gäller bara att vara lite uppfinningsrik. Kanske har du köpt en eldningskamin med hjälp av en onlinekredit som du kan njuta av i stället? Eller om du har Netflix eller HBO så kanske du kan dra igång ett program som visar en brinnande eldstad på skärmen bara? Huvudsaken är trots allt att fira med barn, vänner och familj.

Stark avrådan om eldning i Örebro

På många platser runt om i Sverige kommer Valborgseldarna att förbli släckta, men ett tvingande eldförbud har ännu inte angetts. I alla fall inte i Örebro. Här är det i stället en stark avrådan som råder och till Sveriges television säger länsstyrelsens beredskapsdirektör Tiina Johanssons om följer:

”– Värdena om antändning- och spridningsrisk har sjunkit lite grand. Det är inte aktuellt att ta något beslut om eldningsförbud och vi ser också att det blir en väderleksförändring” läs mer.

Samma aktning rörande eldning är den samma i flertalet andra län, men om dessa råd kommer att efterföljas är dock oklart i nuläget. Det får vi först se framåt kvällning när eldarna enligt traditionen ska tändas i samklang till studentkårernas körer.