Feng shui med pool och levande ljus

Feng shui är en tusenårig lära om en inramad balans och ett öppet energiflöde mellan människan och naturen. I Norden har det blivit en populär lära som vi främst använder oss av i vår inredning, till skillnad från i Kina där den mer markerar en typ av livsåskådning. De fem grundelementen i feng shui är eld, vatten, trä, metall och jord.

Och visst finns det empiri som stödjer feng shui. Låt oss börja med dig själv. Har du någonsin känt dig uppspelt eller stressad när du tar ett varmt bad med levande ljus runt omkring? Förmodligen inte. Tvärtom har du nog efter ett tag svårt att hålla ögonen öppna, eftersom din kropp befinner sig i en perfekt, avkopplande balans. Harmonin mellan vatten och eld är en urgammal idé som har överlevt människans olika kulturer i tusentals år. Om du letar efter ett avkopplande spabad eller ångdusch, klicka här för att ta dig vidare.

Currylinjer och kraftpositioner

Att kombinera vatten, eld, trä, metall och jord är egentligen ett enkelt sätt att påminna sig om att skapa en rofylld atmosfär. Att placera varierande naturliga material i sitt rum eller omgivning är egentligen inte någon särskilt svår filosofi. Men för lärans förfäder var det djupare och mer komplicerat än så. Ska du verkligen gå hela vägen med din feng shui ska du därför se till att inte placera badkaret på en currylinje (läs mer om dem här.)

Istället ska du sträva efter att placera dina möbler på ett sätt som skapar maximal harmoni. Det kan vara att inte placera din säng precis vid en dörr, eftersom det största energiflödet träder in genom den. Och placera inte ett badrumsskåp över ditt badkar – det skapar oro. Om inte annat är kraftpositionerna en ganska rationell lära och handlar nog mycket om sunt förnuft.

Går man djupare in för att skapa god feng shui kan man till och med ta kontakt med en feng shui-konsult.

Tänk nyskapande kring elementen

Många inredare idag tar en hel del inspiration av feng shuin eftersom den på ett så omsorgsfullt sätt skapar riktlinjer kring hur man kan tänka kring harmoni. Ta gärna in träelement, växter och levande ljus. Kombinera med koppar och flödande vatten – och du har alla elementen på plats. Timmerpool intill en anlagd brasa med järnställ i din trädgård – då har du prickat in alla fem elementen. Jorden finns ju representerad i din trädgård, och timmerpoolen kombinerar både vatten och trä.

Att alltid ha de fem grundstenarna i åtanke och att de ska representeras på olika sätt är en bra utgångspunkt, oavsett om man vill inreda sitt badrum, sin trädgård – eller sitt skrivbord. Feng shui är att skapa möjligheter till ett sunt energiflöde med naturens hjälp.

Få fler feng shui-tips i det här reportaget i Sveriges Radio! Som med allt annat kan man inspireras med måtta, men ha det som ett slags avvägande checklista på att man har kombinerat rätt saker i sina rum.