Elda utomhus i sommar

I sommar är det förmodligen många som vill ge sig ut i naturen och tända en mysig brasa. Självklart kan man göra det men det gäller att tänka på att göra det på ett säkert sätt.

87475-fire

På vintern när det är snöigt och kallt ute kan det kännas lockande att tända en brasa. Många känner till och med att de behöver en brasa för att överleva i mörka tider. Men en brasa kan faktiskt vara minst lika trevlig under sommarhalvåret men då är det kanske utomhus som man tänder den. Precis som när man tänder en brasa i hemmet, behöver man även tänka lite på säkerheten när man tänder en brasa i naturen.

Vissa veckor har eldförbud

När man ska tända en brasa bör man alltid börja med att kontrollera vilka regler som gäller för den kommunen man bor i. I vissa kommuner är det endast tillåtet att under några veckor per på elda. Exempelvis brukar det vara förbjudet att elda under de månader då vi har ett lite torrare klimat. Det finns nämligen en stor risk för skogsbränder när vi har torka. En av de vanligaste orsakerna till skogsbrand är just att folk tänt en lägereld.

Släck branden ordentligt

Det är heller inte alltid säkert att man får elda precis var man vill. Allemansrätten innebär nämligen inte någon självklar rätt att göra upp eld. Endast att man har en möjlighet att elda under säkra förhållanden. Något av det viktigaste när man eldar är att elden släcks på rätt sätt. Man ska alltid låta elden brinna ut helt och efter det ska man lägga på ordentligt med vatten och röra om lite så att all glöd slocknar. Det finns en risk att glöden går ner i marken. Därför bör man även gräva under askan för att se till att ingen glöd gömmer sig under eldstaden. Läs mer.