Satsa på skorstensfritt

Den som vill ha en braskamin utan att behöva bekymra sig om att ha en skorsten där röken går ut, kan investera i en skorstensfri kamin. Den kan man ställa i princip var man vill i hemmet.

34053-houseboat

När det börjar bli kallt ute blir det extra viktigt att ha ett hem som är varmt och skönt, så att man slipper frysa. Och ett steg till att få ett varmt hem är att se till att alla fönster och dörrar är tätade. Annars finns risken att hemmet blir dragigt och att kalluft strömmar in utifrån. Ytterligare ett steg till att få ett extra varmt hem på vintern är att installera en braskamin. Många har uppfattningen om att man måste ha en kamin med en redan installerad skorsten för att kunna elda hemma. Men så är inte alls fallet. Faktum är att det finns massvis av skorstensfria kaminer som man kan ha var som helst i hemmet.

Enkel att installera

I Sydsvenskan kan man läsa om att de skorstensfria kaminerna finns i alla storlekar och utföranden, så att de kan passa alla olika typer av hem. Förutom att det finns varianter för alla hem är det dessutom så att dessa kaminer varken kräver stora ingrepp eller investeringar. En skorstensfri kamin brinner på så sätt att bioetanol bränns och lågor skapas. Och på marknaden finns både modeller som ser ut som traditionella öppna spisar och kaminer i mer moderna modeller och med minimalistisk design.

Tänk på detta

Den som vill investera i en skorstensfri kamin har dock en del saker att tänka på, även om den är väldigt lätt att installera. Några av dessa saker är:

  • Att ha en brandsläckare när till hands vid eldning eftersom en öppen eld alltid är lite av en brandrisk.
  • Att placera eldstaden i behörigt avstånd från brännbara material.
  • Att den här typen av eldstad inte ska användas med ved.

Skorstensfria kaminer skiljer sig en del från vanliga kaminer eftersom de bränns på ett lite annorlunda sätt. Men man får samma trivselfaktorer som med en öppen eldstad och den ser även ungefär likadan ut.