En öppen eldstad inne eller ute

En eldstad kan se väldigt olika ut, beroende på vad för stil man vill ha, trivs i och tilltalas av. I dag skriver vi om lite olika stilar samt om att man med fördel kan anlägga en eldstad utomhus i sin trädgård för sommar- och höstmys.

I HD kan vi läsa om hur man hittar stilen med marksten, kanske vill man använda kalksten, eller varför inte knäcksten i en mur eller ett poolområde med stora och mer slätformade plattor att gå barfota på i sommarsolen när det är så pass varmt och härligt ute. Beroende på vad man har för hus kan man också anpassa sin trädgård med eventuell eldstad därefter.

Med marksten syftas oftast stenar gjutna i betong. Betongstenar är både billigare och mer lättbearbetade än natursten, och har stark hållbarhet. Med sina raka, jämna kanter passar markstenen ofta bra ihop med stram arkitektur som exempelvis funkis – HD

Att bygga sin egna öppna spis kan höja värdet

eldstad mindreI en artikel i Expressen får vi lära oss hur man murar en egen öppen spis dessutom, något som säkerligen många skickliga hemmafixare är måna om att lyckas med, något som dessutom verkligen skapar en mysig stämning inomhus i höst- och vintertid.

En braskamin höjer för övrigt värdet på villan, enligt en annan artikel från Sydsvenskan, det visar nämligen en undersökning gjord av Mäklarsamfundet. Men hela tio procent kan faktiskt värdet öka om man har tur, så det kan löna sig att installera en braskamin eller en öppen spis. Och kan man göra det själv, ja vad bra och fördelaktigt i så fall!